Wat is digitale audio?

audio

Wat is digitale audio?

Digitale audio is de transformatie van het originele geluid naar een digitaal signaal, meestal opgenomen in, of getransformeerd naar, digitale vorm. Bij digitale audio wordt elk sample van het audiogeluid gewoonlijk opgeslagen als meerdere sampledieptewaarden, elk met een verschillende bitsnelheid. In MP3-audio bijvoorbeeld worden de samples 64.000 maal per seconde genomen, met een maximale samplediepte van 24 bits. Dit betekent dat digitale audio-informatie wordt opgeslagen in binair (of hex) formaat, waarbij elke waarde ofwel een getal (een sample) ofwel een woord (een texel) is.

Een ander kenmerk van digitale audio is dat de samples een hoog frequentiebereik hebben. Daardoor zijn ze nauwkeuriger en beter geschikt voor het ontwerpen van muziekinstrumenten. De meeste digitale audio werkstations maken gebruik van standaard samplefrequenties, naast hogere frequentiebereiken. De meest voorkomende bemonsteringsfrequenties die in digitale workstation-toepassingen worden gebruikt zijn:

De analoge audioformaten behouden de mogelijkheid om audiosignalen van hoge kwaliteit te genereren door hun audiosamples bij lage frequenties te bemonsteren. Digitale audio heeft echter nog een ander voordeel: het maakt het mogelijk grotere hoeveelheden audiogegevens te genereren met een lagere bitsnelheid dan de audiosamples kunnen opslaan. Als bijvoorbeeld in digitale opnamesoftware een opname uit 100 samples bestaat, dan kan een groot bestand worden gegenereerd uit slechts een handvol samples. Digitale audio maakt het ook mogelijk om audio te "faken", waarbij digitale samples super-intentionele kopie├źn zijn van het originele audiosignaal, gemaakt met behulp van geavanceerde digitale signaalverwerkingstechnieken.

Sources for this article: