Uitleg over digitale muziek

digital

Uitleg Digitale Muziek

Digitale audio is simpelweg een weergave van opgenomen geluid dat is omgezet in, of elektronisch omgezet naar, digitale vorm. Bij digitale audio wordt de eigenlijke geluidsgolf meestal opgeslagen als samples in een constante reeks, die vervolgens digitaal worden gecomprimeerd. Bij CD-audio bijvoorbeeld worden 44.100 maal per seconde willekeurige samples geëxtraheerd, die elk een 16-bit multi-Sampling sampling diepte hebben. Dit proces levert een digitaal geluid van hoge kwaliteit op.

Het omzetten van analoge naar digitale audio geschiedt eveneens met behulp van digitale technologie. Een voorbeeld hiervan zijn MP3-geluidsbestanden, waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale sampling om een audiobestand te creëren. Vervolgens wordt het gecomprimeerd met behulp van een digitaal algoritme om een bestand te creëren dat geschikt is voor overdracht naar digitale muziekspelers zoals iPods en andere soortgelijke apparaten. Digitale audiotechnologie kan echter ook op andere gebieden worden toegepast; voorbeelden hiervan zijn videoproductie en post-productie, audiovisuele productie en het componeren van muziek.

Hoewel digitale audiosystemen het vastleggen en afspelen van digitaal geluid mogelijk maken, zijn er belangrijke verschillen tussen het opnemen en afspelen van analoog geluid. Digitale audiosignalen kennen geen vertragingen, feedback of echos; dit maakt ze veel beter dan hun analoge tegenhangers. Met digitale audiosystemen kan dus ook digitaal geluid worden opgenomen en afgespeeld, maar dit heeft het gebruik ervan bij muziek- en filmproductie sterk beperkt.

Sources for this article: