Digitale audiosystemen

Digitale audiosystemen

Digitale audio is een digitale weergave van een audiogolf die is opgenomen in, of getransformeerd naar, digitale vorm. Bij digitale audio wordt elk monster van de audiogolf gewoonlijk opgeslagen als een constant monster in een ononderbroken reeks. In CD-audio bijvoorbeeld, worden samples vaak 44.100 keer per seconde genomen, met elk een samplingdiepte van 8 bits.

digitaldigital

Digitale audiosystemen

Digitale audio is een digitale weergave van een audiogolf die is opgenomen in, of getransformeerd naar, digitale vorm. Bij digitale audio wordt elk monster van de audiogolf gewoonlijk opgeslagen als een constant monster in een ononderbroken reeks. Bij CD-audio bijvoorbeeld, worden de samples vaak 44.100 maal per seconde genomen, met elk een samplingdiepte van 8 bits.

Digitale audiosystemen worden gekenmerkt door zowel de kwaliteit van de digitale audiosamples als de kwaliteit van de digitale audiohardware. Eén type digitaal audiosysteem staat bekend als digitale audiobewerking (DAP), waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale signaalverwerkingstechnieken zoals digitale bemonstering, multibandverwerking en mathematische audiobewerking. Een ander populair type digitaal audiosysteem is het meersporenaudiosysteem (of monomodus), dat een digitaal audiosysteem is dat gebruik maakt van één monospoor tegelijk, hoewel er op een gegeven moment meer sporen aanwezig kunnen zijn. Digitale audiosystemen maken ook gebruik van digitale signaalverwerkingstechnieken zoals golfvormcompressie en audiosynthese op hoog niveau. Digitale audiosystemen maken gebruik van verschillende manieren om digitale audiosignalen te comprimeren. Het comprimeren van digitale audiosignalen houdt in dat de bitrates (of sample rates) van digitale signalen worden verlaagd om ze gemakkelijker over breedbandverbindingen te kunnen transporteren.

Digitale geluidssystemen reproduceren digitale audio met behulp van elektronische circuits die geluiden genereren met behulp van digitaal gesamplede geluiden of andere digitale signaalbronnen. Met digitale geluidssystemen kan een gebruiker digitale audio "beluisteren" via een digitaal netwerk zoals het internet of een lokaal telefoonnetwerk. Het woord "digitaal" verwijst technisch naar elk type digitaal signaal dat op een specifieke manier is gecomprimeerd of doorgegeven.

Sources for this article: